Goossens en Van Hove


Het stond in het groot in de boeksjes : Peter Goossens en Herwig Van Hove luster elkaar rauw.

Twee topchefs die elk met hun eigen flair de kijkers weten te vervoeren, staan lijnrecht tegenover elkaar. Ze kennen allebei hun 'metier', brengen die allebei over aan kijkend vlaanderen, maar hebben toch kritiek op elkaar.

En alhoewel ik Peter Goossens zijn aanpak bijvoorbeeld in  "De Beste Hobbykok" niet altijd kan smaken, denk ik dat hij in deze onderlinge twist toch aan het langste eind zal trekken.

Ondanks het feit dat Herwig van Hove in onder andere  "Duizend Seconden" vroeger al probeerde om Jan modaal kookkunsten bij te brengen, bleef zijn aanpak meestal eenvoudig. Zonder veel poespas, zonder veel speciale keukentermen, leerden we van Herwig hoe we lekkere gerechtjes in een korte tijd konden bereiden. De aanpak van Peter Goossens, en in zijn zog nu nog een resem chefs, is veel groter. Van de eenvoudige basishandelingen tot de meest complex technieken, van de ordinaire aardappel tot de meest exotische ingrediënten, alles komt aan bod. En ik vrees nu dat het net dat is waar Herwig van Hove het een beetje moeilijk mee heeft.

Dat de keuken volledig uitgekleed wordt en zo bij de mensen in de huiskamer wordt gebracht. Is dat slecht? Ik denk het niet. Het is algemeen een trend dat meer mensen graag al eens hun kookkunsten uitproberen, en daarbij overal tips en kneepjes gaan zoeken. En vinden ze dat niet op televisie, dan wel op het internet. Voorbeelden en recepten bij de duizenden! En dat ze daarbij kunnen terugvallen op het summum van de Belgische koks, is mooi meegenomen. We kunnen het niet tegenhouden, de media speelt hier gretig op in, en de chefs springen mee op de kar.

Het is volgens mij ook niet nadelig voor restaurants, brasserieën, bakkerijen of anderen dat al die gerechten te grabbel worden gegooid. Want wat die chefs op televisie brengen, is voor hen al lang niet meer van tel. Zijn zijn al weer bezig met nieuwe recepten samen te stellen voor hun zaak. En geef nu toe: wie gaat er niet graag eens op restaurant of bij de bakker om ontspannen bediend te worden?

Herwig van Hoven mag het moeilijk hebben met Goossens of met wat er nu gaande is in kookland, ik vrees dat hij alleen zal blijven staan met zijn kritiek. De mensen zijn nieuwsgierig, en als ze het niet op televisie vinden, dan vinden ze het ergens anders wel, mediums genoeg de dag van vandaag.

Groet,

uw bakker